Nieuws

JEUGD LEERT IMPROVISEREN EN SLUIT SEIZOEN AF

Afgelopen maandag 20 juli heeft een groep van onze jongste muzikanten onder leiding van docent Sebastiaan Haverkate een leuke en leerzame studiemiddag gehad. Tijdens deze middag stond het leren improviseren centraal en zoals te zien in het filmpje: dat klinkt veelbelovend!

Lijkt het jou ook leuk om een instrument te leren spelen? Dat kan! Op www.nsfc.nl/muziekles vind je meer informatie over muziekles bij het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps en kun je je zelfs inschrijven voor een gratis proefles. Ga jij ook de muzikale uitdaging aan met docent Sebastiaan?


EERSTE CORONAPROOF REPETITIE

We zijn zo super blij dat we vanaf vandaag weer als orkest(en) kunnen repeteren! Met weliswaar een opstelling die afwijkt van wat we gewend zijn, maar wat is het fijn om weer met elkaar muziek te kunnen maken!

Nu wachten we nog tot het moment waarop jullie weer naar ons kunnen komen kijken en luisteren 😉


CORONAPROOF MUZIEKLES

We zijn heel blij dat we al weer een aantal weken op coronaproof-wijze muziekles kunnen aanbieden. Dit hebben we georganiseerd met een plexiglas scherm tussen docent en leerling, zodat de docent nabij is om voldoende te observeren en demonstreren, maar door het glas beide partijen beschermd zijn. Uiteraard bieden we voor kwetsbare leerlingen of leerlingen met klachten ook nog digitale les aan.

Nu hopen we dat we zo snel mogelijk ook weer de repetities van de orkesten kunnen beginnen, want oh wat missen we ze!


HEMELVAARTSWEEKEND 2015

Vijf jaar geleden waren wij op bezoek bij onze Zwitserse muziekvrienden Musikgesellschaft Scherzingen. Het werd een weekend om nooit te vergeten; nog regelmatig hoor ik aan de bar "weet je nog". De traditie is om de vijf jaar een uitwisseling, maar helaas konden de Zwitsers dit jaar niet naar Nijkerk komen.

Gelukkig hebben we de herinneringen nog!


WIJ DAGEN JOU UIT

Vorige week deelden wij al onze opname van Ode aan het Nederlied. In deze aflevering van Cultureluur van A1 Mediagroep dagen wij jou uit om hier je steentje aan bij te dragen!

Dit kan met een muziekinstrument, je kunt zingen, schilderen of op welke artistieke of creatieve wijze dan ook bijdragen aan dit initiatief. We verwachten dat het een te gekke samenwerking met een nog gaver resultaat zal opleveren.

Geef je op door te mailen naar info@nsfc.nl. Durf jij de uitdaging aan? Vanaf minuut 37.20 zie je de uitleg van de uitdaging door onze voorzitter.

Lees Meer


ODE AAN HET NEDERLIED: CORONA-EDITIE

Want hoe blijf je met elkaar muziek maken in deze tijd? Onze dirigent Cor Pronk gaf ons de bladmuziek van Ode aan het Nederlied en leverde hierbij een muziekje waarbij we het hele orkest (elektronisch) hoorde, maar onze eigen partij het hardste. Zo konden we onze partij makkelijk mee spelen.

Maar wat zeg ik? Zo makkelijk vonden we het niet allemaal. Want deze manier van muziek maken en uitvoeren is heel anders dan we gewend zijn; er staat geen dirigent die aangeeft wanneer je moet spelen, je kunt je intonatie (zuiverheid) niet aanpassen op andere muzikanten en op zo’n opname hoor je echt ál het geluid dat je maakt hè Rick de Gier (zie minuut 6.43) 😂

Met veel lof aan Bert Koekkoek die uren aan montage heeft besteed!

TIP luister het filmpje met oortjes of een koptelefoon.
LET OP ook onze jongste slagwerkster doet mee 😉


BEVRIJDINGSDAG 2020

Vandaag geen parade of festival, maar wel optredens bij Woonzorgcentrum De Pol, Beweging 3.0 Huize St. Jozef en Amaris Zorggroep Arkemheen om #75jaarvrijheid te vieren!


Even voor achten vanavond klonken de zuivere, ingetogen klanken van het Taptoe Signaal door Mattijs Blankesteijn in een bijna leeg Van Reenenpark.

LORD OF THE RINGS – JOHAN DE MEIJ

De weersvoorspellingen voor komende week zijn wat minder zonnig dan voorgaande weken. Een uitstekende gelegenheid om een boek als The Lord of the Rings van Tolkien er weer eens bij te pakken.

Tijdens ons #winterconcert op 7 maart speelden wij een compositie van Johan de Meij naar aanleiding van deze boeken. Hoewel er voor de verfilming van de boeken is gekozen voor muziek van een andere componist, blijft het werk van De Meij prachtig. Geniet van de opname en wees bedacht op kippenvel-momenten 😉


CULTURELUUR

Leuk! In de vijfde aflevering van #CulTureluur van A1 Mediagroep wordt aandacht besteedt aan het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps.

Op minuut 3:00 ziet u een stukje achter de schermen tijdens het blazen op de toren dat wij normaliter op #Koningsdag doen. De beelden zijn uit 2018, het jaar dat onze trompettist Evert van Werkhoven voor het laatst van de toren blies en hiermee zijn jaarlijkse traditie met beiaardier Freek Bakker afsloot.

Op minuut 8:24 spelen we het Wilhelmus tijdens de aubade en vanaf minuut 24:15 ziet u een interview met onze voorzitter Marcel Wagenveld.

Lees Meer


#WILHELMUS2020 MET HET CONCERTGEBOUWORKEST 👑

Het Concertgebouworkest riep heel Nederland op om op deze #woningsdag, 27 april 2020, om klokslag 10.00 uur het Wilhelmus vanuit eigen tuin, terras of balkon ten gehore te brengen. En dat deden we!

De rest van de ochtend zullen trio’s muzikanten liederen spelen bij Woonzorgcentrum De Pol, Beweging 3.0 Huize St. Jozef en Amaris Zorggroep Arkemheen.


FEEST, 75 JAAR VRIJHEID IN NIJKERK 🇳🇱

Helaas kunnen we dit vandaag, de dag waarop we precies 75 jaar geleden bevrijd werden, niet zo uitbundig vieren als we allemaal willen. Op verzoek van het Boerenmaandag comité zullen we vandaag toch op diverse locaties in de stad van ons laten horen. Dus zet uw ramen open en misschien waait er op de heerlijke voorjaarswind een melodie bij u de huiskamer binnen!

p.s. mocht u vanuit huis mooie foto’s of video’s kunnen maken van de muzikanten, vinden wij het leuk om die via de mail op info@nsfc.nl te zien verschijnen!


We zitten in een vreemde tijd. Maar we zitten er samen in. In ons gebouw Samenspel is het uitgestorven, maar ons samenspel gaat door! Wij wensen iedereen, maar in het bijzonder iedereen die lijden van dichtbij meemaakt, een fijn pasen! Met dank aan de spelers Marissa Simon, Marieke Den Breejen, Mattijs Blankesteijn en digi-dirigent Bert Koekkoek

ONLINE BORRELEN

Gelukkig hebben ook wij een manier gevonden om elkaar digitaal te ontmoeten. Na een aantal weken elkaar niet gezien en gesproken te hebben, is het best leuk om weer bij te praten en flauwe grapjes te maken!


OPNAME IN PLAATS VAN OPTREDEN

Omdat door de verlengde maatregelen omtrent #COVID19 al onze evenementen en optredens tot 1 juni 2020 zijn afgelast, zul je ons komende maanden niet zien zoals je gewend bent. Daarom hier een opname van ons Winterconcert in samenwerking met Luchtmacht Mannenkoor op 7 maart, dat (gelukkig!) toen nog wel door kon gaan. We hopen dat je met ons mee geniet!


OUD HOLLANDSE MUZIEK

Deze week hebben twee van onze leden, Gerrit Schipper en Evert van Werkhoven, het initiatief genomen om oud Hollandse nummers te spelen bij de zorgcentra in Nijkerk.

Het duo speelt – op een gepaste afstand van 1,5 meter van elkaar – buiten de verzorgingscentra. Zo hoeven zij niet met mensen in contact te komen, maar kunnen bewoners middenin deze tijd van isolatie wel even genieten van hun spel en de herinneringen aan vroeger. Afgelopen week hebben Gerrit en Evert al Woonzorgcentrum De Pol en Huize Sint Jozef aangedaan, wie weet welke centra er de komende weken aan de beurt zijn.

In ieder geval is het een geweldig initiatief van deze twee leden. Ze krijgen heel veel warme reacties en veel bekijks wanneer ze aan het spelen zijn. ☺️

📸 Harry Koelewijn


MUZIEKQUIZ ALS VERVANGER VOOR REPETITIE

Repetities zijn niet alleen een manier om onze muzikale vaardigheden op te vijzelen, maar ook een moment om elkaar te ontmoeten.

Omdat de repetities komende paar weken nog niet door zullen gaan, bedacht Bert Koekkoek​ een online quiz om ons toch uit te dagen. In de afgelopen dagen hadden alle leden van het (opleidings)orkest de tijd om een muziekstuk op te nemen. Bert maakte als quizmaster (inclusief ducky tie + zwembroek) van deze opnamen een ontzettend leuke show waarbij de leden live konden reageren met titel en componist van het stuk.

Uiteindelijk won de geheimzinnige Bert Kroepoek de felbegeerde wc-rol (in deze tijd natuurlijk veel essentiëler dan welke prijs ook). Of Bert Kroepoek zijn identiteit bekend zal gaan maken, is voor ons allemaal een raadsel….

#coronavirus #COVID19 #socialdistancing

https://www.youtube.com/watch?v=AJd6aKHHu3A


AFGELASTING LESSEN EN REPETITIES HELE MAAND MAART

Naar aanleiding van de uitbreiding van het Coronavirus volgen wij het advies van de KNMO op en gelasten alle lessen en repetities in de hele maand maart af.
We vervullen als muziekvereniging een maatschappelijke functie en op dit moment betekent dit dat wij onze verantwoordelijkheid moeten nemen in het voorkomen van verdere verspreiding van #COVID19 en de gevolgen ervan.

We hopen op jullie begrip en houden jullie op de hoogte wanneer we weer zullen beginnen met de lessen en repetities.

https://www.knmo.nl/2020/03/12/afgelasting-evenementen-in-de-amateur-muzieksector/#.XmpuT2nvLqs


WINTERCONCERT

Dit jaar hielden wij voor de verandering een winterconcert in plaats van een voorjaarsconcert. In samenwerking met het Luchtmacht Mannenkoor werd dit in een muzikale avond op met een heel divers repertoire.

Daniëlle Goudswaard soleerde met een prachtige uitvoering van Czardas, dit resulteerde (terecht) in een enorm applaus!
Geniet met ons mee van de foto’s.

📸 Aalt Guliker


HEEFT U AL ENTREEKAARTEN?

Nog maar een week wachten! Dan blazen wij de eerste noten van ons Winterconcert. Nog geen kaarten? Fiets dinsdag dan snel naar Expert Nijkerk en scoor je kaarten. Uiteraard zijn er ook aan de deur kaarten te koop. We zien je zaterdag 7 maart om 20.00 uur, de zaal is vanaf 19.30 uur open.

p.s. neem ook deel aan het evenement


SJORS SPORTIEF & CREATIEF

Ook dit jaar nemen wij weer deel aan het initiatief Sjors Sportief, waar Creatief ook een onderdeel van is. Hiermee krijgen alle kinderen van het reguliere en speciale basisonderwijs omstreeks Nijkerk de gelegenheid om kennis te maken met een instrument dat ze heel cool lijkt om te bespelen.

We bieden de kennismakingslessen aan in de maand maart, dus wacht niet te lang met inschrijven via www.sjorssportief.nl!

We bieden in de kennismakingslessen de volgende instrumenten aan: AMV|blokfluit, bariton|euphonium, bugel, drummen|slagwerk, hoorn, instrumenten algemeen, saxofoon, trombone en trompet. Wie weet tot binnenkort tijdens een van onze kennismakingslessen! 🥁🎷🎺

Lees Meer


CONVENANT CULTUUREDUCATIE

Vandaag ondertekende onze voorzitter Marcel Wagenveld het Convenant Cultuureducatie Gemeente Nijkerk 2020-2024. Dit convenant is tot stand gekomen in samenwerking met Gemeente Nijkerk, het primair onderwijs en andere culturele organisaties binnen Nijkerk en biedt vanaf heden onder andere muziek aan alle leerlingen van Nijkerkse basisscholen.

Een onwijs positieve ontwikkeling en we hopen hiermee veel kinderen te raken en inspireren!

Benieuwd naar wat wij te bieden hebben? Mail gerust naar info@nsfc.nl


INTERESSANT VOOR (BASIS)SCHOLEN!

Het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps is de muziek educatie partner voor scholen in Nijkerk! Wij verzorgen namelijk:

AMV-LESSEN
Deze lessen worden aangeboden aan de groepen 5, 6 en 7. Algemene muzikale vorming bestaat uit meerdere lessen. Hierbij maken de kinderen kennis met diverse muziektermen, muziekinstrumenten en we geven ook nog korte praktijksessies. Eventueel kan dit project worden afgesloten met een mini-concert, waarbij het fanfare orkest samen met de kinderen een voorstelling geeft.

BLAZERSKLAS
Verdieping voor de kinderen welke kennis maken met hun muzikale talent. In 6 weken maken ze kennis met een blaas- en/of slaginstrument onder of direct na schooltijd. Je krijgt het instrument in bruikleen mee naar huis. Je leert over instrumenten, muziek en de basisbeginselen van het spelen op een instrument. Dit project kan worden afgesloten met een mini-concert.

MUZIEKPROJECTEN
Het NSFC kan diverse muziekprojecten verzorgen. Dit programma kan op maat worden afgestemd met de school. Denk hierbij aan thematisch werken en aansluiten op een project.

CONTACTGEGEVENS
E-mail cultuurmakelaar: cultuurmakelaar.nijkerk@gmail.com
E-mail NSFC: info@nsfc.nl
Telefoon: 0610575613


START KAARTVERKOOP WINTERCONCERT

Vanaf heden zijn kaarten voor ons winterconcert op 7 maart verkrijgbaar bij Expert Nijkerk.
Dit winterconcert wordt georganiseerd door het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps en in het kader van het 125-jarig bestaan wordt er samengewerkt met het Luchtmacht Mannenkoor. We brengen voor u een diversiteit aan gezongen en gespeelde muziekstukken ten gehore, komt u ook?

Datum: 7 maart
Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Locatie: De Fontein Nijkerk

Kaarten kosten in de voorverkoop à €7,50, voor jeugd t/m 12 jaar kosten kaarten €5,00. Aan de zaal zijn tevens kaarten verkrijgbaar à €10,00.
Voor donateurs die hun bijdrage aan het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps voor 2020 reeds hebben overgemaakt zijn kaarten à €5,00 verkrijgbaar aan de zaal.